با سلام خدمت دوستان عزیز
همان گونه که در جریان هستید، مدتی هست با کمک دوستان روالی را در مجموعه اورکلاکینگ هیروز در پیش گرفته ایم و سعی بر این است حتی الامکان تمامی قطعات High End موجود در بازار ایران را مورد بررسی قرار دهیم تا در حد وسع و توانمان جوابگوی نیازهای کاربران خوب ایرانی باشیم...
با راه اندازی صفحه اصلی سایت و اتمام طراحی آن، برنامه های ویژه ای داریم که به مرور اطلاع رسانی خواهند شد!
بررسی مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower
اگر از علاقه مندان سرسخت بازی های رایانه هستید یا به اورکلاک حرفه ای می پردازید، حتما با سری "Big Bang" کمپانی MSI آشنایی دارید، این "سری خاص" امکانات و ویژگی های متعددی برای گیمرها و اورکلاکرهای حرفه ای دارا می باشد و محصولات عرضه شده بر مبنای این سری تابحال موفق به دریافت جوایز و Award های متعددی گردیده اند. شاید بتوان اینگونه نیز بیان کرد که گل سرسبد محصولات کمپانی MSI در این سری خلاصه می شوند و از این حیث کامل ترین می باشند. MSI Big Bang X79 Xpower II را فراموش که نکرده اید؟ در حال حاضر یکی از حرفه ای ترین مادربوردهای سری X79 بشمار می آید که بدلیل طراحی منحصربفرد و نوآوری های خاص کمپانی MSI می توان به عنوان برترین مادربورد X79 در جهان نیز نام برد! حال برادر کوچکتر آن مبتنی بر چیپست Z77 اینتل معرفی و عرضه شده است، البته با یک تفاوت کوچک/جزئی که در ادامه مقاله بیشتر به آن خواهیم پرداخت. سری Big Bang به دلیل امکانات و ویژگی متعدد از محبوبیت بالایی در بین کاربران برخوردار می باشد، همین موضوع باعث/سبب شده است که کمپانی MSI به عرضه تنها یک محصول از سری Big Bang در هر رده (عموما High End) بسنده نکند و طبقه بندی جدیدی از این سری را با عنوان Mpower معرفی و عرضه کند! لذا از این پس شاهد دو زیر شاخه تحت عنوان Xpower به عنوان پرچم دار این سری برای شکستن رکوردهای جهانی اورکلاکینگ و Mpower برای گیمرها و اورکلاکرهای حرفه ای با "قیمت" تمام شده مناسب تر! خواهیم بود. شایان ذکر است مادربورد Z77 Mpower با شعار "Change the game of overclocking" عرضه می گردد!
در مورد چیپست Z77 و پردازنده های Ivy Bridge تابحال مطالب متعددی در مقالات و بررسی های مختلف ذکر گردیده است لذا از دوباره گویی پرهیز کرده و با بیان برخی ویژگی های مهم به بررسی مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower می پردازیم. نسل سوم پردازنده های سری Core کمپانی اینتل (3rd Generation Intel® CoreTM) با عنوان Ivy Bridge برای اولین بار از تکنولوژی ساخت 22 نانومتری بهره می برند و به دلیل نوع خاص ترانزیستور های بکار رفته توان مصرفی پردازنده های این نسل نسبت به نسل پیشین، کاهشی حدودا 20 درصدی داشته است. این در حالی است که قابلیت پشتیبانی پیش فرض از PCI-E Gen 3.0 و فرکانس حافظه بالاتر نیز در این نسل لحاظ گردیده است. همچنین علاوه بر افزایش کارایی و توان محاسباتی پردازنده مرکزی، شاهد بهبود کارایی تراشه گرافیکی مجتمع داخلی (IGPU) با قابليت پشتيباني از DirectX 11 ،OpenGL 3.1 و OpenCL 1.1 نیز می باشیم. درباره چیپست Z77 کمپانی اینتل شاید تنها اشاره به این نکته کافی باشد که طبق عادت دیرینه، کمپانی معظم اینتل همواره با معرفی نسل جدید پردازنده های خود، سوکت و چیپست جدیدی را نیز برای عرضه آماده می کند. این بار نیز چیپست تکامل یافته Z77 در ادامه روند موفقیت های چیپست های سری 6 و البته با امکانات و قابلیت های بیشتر پای به عرصه رقابت گذاشته است. از امکانات مفید این چیپست می توان به پشتیبانی از Intel® Smart Response Technology، Intel® Rapid Storage Technology، Intel® Rapid Start Technology، Intel® Smart Connect Technology همراه با SATA III و USB 3.0 اشاره کرد.
OverView:
آنچه که در نگاه اول توجه شما را به سوی خود جلب خواهد کرد، شکل ظاهری و رنگ بندی مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower می باشد که همسو و هماهنگ با خنک کننده انحصاری کمپانی MSI برای کارت های گرافیکی، تحت عنوان "Twin Frozr IV" طراحی شده است که زیبایی خاصی به مادربورد بخشیده است و این زیبایی با نصب کارت گرافیکی MSI (سری لایتنینگ) بروی سیستم دو چندان نیز می شود! رنگ مشکی مات PCB یا بورد این محصول نیز بهمراه قطعات، اسلات های رم و کارت گرافیکی به رنگ مشکی بیش از پیش به زیبایی آن افزوده است. شاید این سوال در ذهن شما نقش ببندد که این مادربورد از لحاظ ظاهری (Layout) شباهت نزدیکی به مادربورد MSI Z77A-GD65 دارد، ولی با این وجود تحت نام Mpower عرضه شده است؟! درواقع می توان این گونه به این موضوع پاسخ داد که Mpower نسخه بهبود یافته/ارتقا یافته Z77A-GD65 در کالبدی جدید می باشد. با بررسی ویژگی های این مادربورد، درخواهید یافت روحی (جانی!) تازه در مادربورد Mpower دمیده شده است!
سیستم مدیریت توان مادربورد که وظیفه حیاتی تغذیه و تامین ولتاژ مورد نیاز پردازنده را بر عهده دارد، به 16 فاز DrMOS II از نوع Hybrid Digital Power ارتقاء یافته و قابلیت اورکلاک مادربورد نیز همراه با کارایی (Performance) آن به طور چشم گیری بهبود یافته است. قابل ذکر است از مجموع 16 فاز دیجیتال، 12 فاز به تغذیه پردازنده مرکزی و 4 فاز نیز به تغذیه سایر بخش ها از جمله IGPU، IMC، ... اختصاص دارد. این در حالی است که 2 فاز DrMOS II نیز به صورت جداگانه برای حافظه های DDR3 در نظر گرفته شده است. از مزیت های سیگنال دیجیتال می توان به ارائه ولتاژی با ثبات، پایداری و دقت به مراتب بیشتر در کنار زمان پاسخ دهی (Response) سریع تر اشاره کرد. همچنین به سبب بهره گیری از تکنولوژی APS یا Active Phase Switching در اوقات بیکاری (Idle) با خاموش کردن فازهای اضافی، به طور محسوسی باعث کاهش مصرف انرژی سیستم می گردد. از این رو مادربوردهای MSI در زمینه Power Saving همواره عملکرد بسیار خوبی داشته و رقیب سرسختی برای دیگر کمپانی های سازنده مادربورد تلقی می گردند. تامین جریان مورد نیاز پردازنده را نیز یک کانکتور 8 پین 12v از نوع E-ATX بر عهده دارد.
در کنار این موارد می توان به گواهی نامه جدید کمپانی MSI با عنوان "OC Certified" و شرایط گارانتی بهتر این محصول در حین/صورت اورکلاکینگ اشاره کرد که در ادامه به آن بیشتر خواهیم پرداخت. نباید فراموش کرد PCB یا بورد این محصول نیز برای پایداری بیشتر هنگام اورکلاکینگ و شرایط سخت محیطی چون دماهای زیر صفر درجه! (اورکلاک با استفاده از نیتروژن مایع) بهینه سازی شده و سعی گردیده اطراف سوکت پردازنده و اسلات های PCI-E از لحاظ عایق بندی برای اکستریم اورکلاکینگ بدور از هرگونه مشکلی (ازدحام قطعات الکترونیکی) باشند. سیستم کولینگ (Thermal Design) مادربورد Z77 Mpower از خنک کننده Twin Frozr IV کارت های گرافیکی کمپانی MSI الهام گرفته شده و از نوع Passive می باشد. این مجموعه با استفاده از یک SuperPipe و هیت سینک های متخلخل برای دفع هرچه بهتر حرارت سیستم توان مادربورد حتی در شرایط سخت و عدم وجود جریان هوا به بهترین نحو ممکن بهینه سازی شده است تا جوابگوی لودهای طولانی مدت و سنگین باشد. استفاده از پیچ و مهره فلزی نیز یکی از نکات مثبت این مادربورد برای حصول اطمینان از تماس مناسب سیستم کولینگ و چیپ های DrMOS II می باشد.
Intel® Z77 Chipset Based
OC Certified: Military Class Burn-in Test Passed •
Military Class III components: Top quality & stability •
OC Genie II: Auto OC to boost performance in 1 sec •
Click BIOS II: Easy-to-use UEFI BIOS interface •
THX TruStudio PRO: deliver the fullest audio experience •
Support Bluetooth & Wi-Fi •
Military Class III:
مادربوردهای کمپانی MSI بدلیل بهره مندی از جدیدترین قطعات الکترونیکی تحت استاندارد Military Class III (نسل سوم کلاس نظامی) ضمن داشتن عمر مفید بالا، از کیفیت ساخت و کارایی فوق العاده بالایی نیز برخوردار می باشند. قطعات الکترونیکی تحت استاندارد Military Class III بدلیل گذراندن 7 تست دشوار و سخت مربوط به گواهی MIL-STD-810G (استاندارد نظامی کشور ایالات متحده آمریکا) در آزمایشگاه های معتبر و شرایط شبیه سازی شده، گواهینامه مربوط به کیفیت و پایداری (Quality & Stability) را با موفقیت دریافت کرده اند. علاوه بر خازن های تخت Hi-C با هسته تانتالیوم و هشت برابر طول عمر بیشتر، چوک های SFC با 30% ظرفیت جریان بیشتر بهمراه 10% بازدهی بهتر، خازن های جامد (Solid Cap) با هسته آلومینیومی و عمر مفیدی بالغ بر 10 سال، در نسل سوم کلاس نظامی (Military Class III) شاهد معرفی نسخه جدیدی از فازهای DrMOS با عنوان DrMOS II می باشیم. از ویژگی های بارز DrMOS II می توان به افزایش 30% بازدهی انرژی، کاهش 16 درجه ای دمای کاری، دو برابر سرعت پاسخ دهی (Response) بیشتر و Double Thermal Protection (محافظ حرارتی) اشاره کرد.
DTP یا محافظ حرارتی دوگانه، با همراهی سنسور دمایی که بروی چیپ های DrMOS II نصب شده است وضعیت و دمای سیستم توان مادربورد را زیر نظر دارد و چنانچه دمای فازهای DrMOS II در صورت بروز مشکلی به 115 درجه سانتیگراد برسد، LED قرمز رنگی بروی مادربورد شروع به چشمک زدن کرده و پنجره اخطاری نیز به صورت Pop Up بروی دسکتاپ ظاهر می گردد (مستلزم نصب نرم افزار Control Center می باشد) تا کاربر از مشکل بوجود آمده در سیستم اطلاع حاصل کند. اما در صورتی که دمای فازهای مذکور به 130 درجه سانتیگراد برسد، این پروتکشن به صورت خودکار نسبت به خاموش کردن سیستم اقدام می کند! قابل ذکر است این تدابیر برای امنیت بیشتر سیستم توان مادربوردهای MSI لحاظ گردیده است، چرا که دمای کاری فازهای DrMOS II حتی تحت لود و فشار 100% نیز بسیار پایین بوده و بدلیل بازدهی انرژی بالا اتلاف انرژی بسیار پایینی دارا می باشند.
OC Certified:
همراه با مادربورد Z77 Mpower شاهد معرفی استاندارد جدیدی تحت عنوان OC Certified می باشیم که پایداری سیستم در هنگام اورکلاکینگ را تضمین کرده و به نوعی توسعه یافته استاندارد Military Class III تلقی می گردد. در واقع این استاندارد به پروسه تست اورکلاکینگ بروی محصولات MSI اطلاق می شود، بدین صورت که محصول مورد نظر باید تست استرس Prime95 را به مدت 24 ساعت (بی وقفه!) با استفاده از خنک کننده آبی (Water Cooling) و درحالتی که پردازنده اورکلاک شده است با موفقیت به پایان برساند! دلیل انتخاب خنک کننده آبی در این تست و پروسه عدم ایجاد جریان هوا پیرامون سیستم توان مادربورد (PWM) می باشد تا تست مذکور در سخت ترین شرایط ممکن و بدون هیچ گونه جریان هوایی که باعث خنک شدن سیستم توان مادربورد شود، اجرا گردد!! قابل ذکر است در حالت لود 100% (با استفاده از تست Prime95) فشار مضاعفی به پردازنده و مادربورد وارد می گردد، لذا در صورتی که مادربورد مورد نظر از سیستم توان قدرتمند و کیفیت ساخت بالایی برخوردار نباشد، قادر نخواهد بود تست 24 ساعته را (بدون هیچ جریان هوایی!) با موفقیت پشت سر بگذارد! این میزان برای مادربوردهای دیگر با طراحی رفرنس یا پیش فرض طبق ادعای کمپانی MSI حدود 3 ساعت می باشد. علاوه بر این موضوع، کمپانی MSI شرایط گارانتی بهتری برای کابران و اورکلاکرهای حرفه ای که از Z77 Mpower استفاده می کنند در نظر گرفته است، از این رو با خیالی راحت و آسوده می توانید به اورکلاک سیستم خود بپردازید و نگران صدمه دیدن و فاقد گارانتی شدن مادربورد خود طی فرآیند اورکلاکینگ نباشید.
LGA1155 Socket & Memory Support:
MSI Big Bang Z77 Mpower با تمامی پردازنده های نسل دوم (Sandy Bridge) و سوم (Ivy Bridge) سری Core اینتل (برای سوکت LGA1155) سازگار بوده و قابلیت پشتیبانی از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 با فرکانس کاری بیش از 3000 مگاهرتز (در حالت اورکلاک) را از طریق چهار شکاف حافظه بروی مادربورد دارا می باشد. این در حالی است که سوکت LGA1155 بکار رفته در این مادربورد ساخت کمپانی شناخته شده Lotes بوده و از کیفیت ساخت بسیار بالایی نسبت به نمونه مشابه کمپانی Foxconn برخوردار می باشد. با کمی دقت بیشتر متوجه می شویم اسلات های حافظه نیز محصول کمپانی Lotes می باشند، این موضوع یکی از نقاط قوت مادربوردهای کمپانی MSI و Z77 Mpower بشمار می آید!
3Way AMD CrossFireX/nVIDIA SLI:
از سوی دیگر سه اسلات PCI-E نسل سوم (Gen 3.0) نیز امکان استفاده از کارت های گرافیکی بروز AMD و nVIDIA را در چینش های مختلف (دو گانه و سه گانه) برای گیمرهای حرفه ای فراهم می کند. البته باید اشاره کرد برای فعال سازی و استفاده از اسلات سوم PCI-E حتما باید پردازنده ای از سری Ivy Bridge بروی مادربورد نصب گردد در غیر این صورت تنها دو اسلات PCI-E در حالت (Gen 2.0) قابل استفاده خواهند بود . همچنین برای افزایش جریان هوا بین دو کارت گرافیکی نصب شده بروی سیستم یا جلوگیری از بروز مشکل به هنگام نصب دو کارت گرافیکی سه اسلاته در حالت SLI یا CrossFire اسلات های PCI-E اول و دوم با فاصله بیشتری نسبت به هم قرار گرفته اند. به منظور افزایش پایداری سیستم در حالت Multi GPU و تامین جریان مورد نیاز مضاعف سیستم نیز یک کانکتور 6 پین PCI-E 12v بروی مادربورد تعبیه شده است.
Lucid Virtu MVP:
کمپانی Lucid را به خاطر دارید؟ برای اولین بار فن آوری Multi-GPU یا ترکیب کارت های گرافیکی AMD و nVIDIA (حذف محدودیت های SLI و CrossFire) توسط این کمپانی معرفی و عرضه شد! پس از فن آوری Lucid Virtu (قابلیت سوئیچ خودکار بین IGPU و کارت گرافیکی) بروی مادربوردهای Z68، این بار شاهد فن آوری جدیدی با عنوان Virtu MVP بروی مادربوردهای Z77 می باشیم. به طور ساده این فن آوری با بهره گیری از توانایی پردازشی گرافیک مجتمع داخلی پردازنده (IGPU) در کنار کارت گرافیکی نصب شده بروی سیستم، افزایش نرخ فریم ها (fps) در بازی ها را به دنبال دارد. این پروسه الگوریتم خاصی داشته و با بهینه سازی یا حذف پردازش های زائد بین پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی باعث افزایش کارایی در اجرای بازی ها می گردد.
THX TruStudio PRO:
مادربورد Z77 Mpower از تراشه صوتی Realtek® ALC898 همراه با استاندارد صوتی THX TruStudio Pro بهره می برد، از این رو اصواتی با بیشترین کیفیت و شفافیت ممکن را در خروجی 7.1 کاناله برای کاربران و گیمرهای حرفه ای مهیا می سازد. THX TruStudio Pro نشان تجاری برترین استاندارد فرآوری و پردازش جلوه های صوتی و مجازی می باشد که طی سال ها تحقیق و بررسی کمپانی های مطرح THX و Creative بدست آمده است.
امکانات اورکلاکینگ:
Easy Button3:
کلیدهای روشن/خاموش، ریست به همراه OC Genie II یا اورکلاک خودکار را شامل می گردد که در گوشه سمت راست بالای مادربورد برای راحتی بیشتر در سیستم های Open Air، قرار گرفته اند! در صورتی که از پروسه اورکلاکینگ اطلاعاتی ندارید ولی مایل به انجام آن هستید، تنها با فعال کردن OC Genie (در حالتی که سیستم خاموش است) سیستم بصورت خودکار اورکلاک می گردد. در این حالت چیپ مربوط به OC Genie II با شناسایی پردازنده و حافظه های نصب شده بروی سیستم، بهترین پروفایل ممکن برای اورکلاک آنها را اعمال می کند. شایان ذکر است بایستی در حالت اورکلاک از کولینگ مناسبی برای دفع حرارت پردازنده استفاده نمایید.
V-Check Points:
با استفاده از یک دستگاه ولت متر، براحتی می توانید ولتاژهای مختلف سیستم را بصورت آنی و لحظه ای چک نمایید.
Debug LED:
دیباگر یا نشان دهنده وضعیت سیستم، هنگام اورکلاکینگ بسیار مفید بوده و در صورت بروز مشکل از طریق کدهای نمایش داده شده اورکلاکر را برای حل مشکل یاری می کند.
Clear Cmos Button:
برای پاکسازی حافظه Cmos و بازگردانی تنظیمات بایوس به حالت اولیه (Default) دکمه ای در پنل پشتی (I/O) مادربورد تعبیه شده است.
Multi Bios II:
بهر دلیلی هنگام اورکلاکینگ، نوسانات جریان برق شهری یا بروز رسانی ناقص ممکن هست بایوس مادربورد شما دچار مشکل شود. کمپانی MSI برای این رفع این موضوع دو چیپ بایوس بروی مادربوردهای خود تعبیه کرده است که از طریق یک DIP سوئیچ (A-B) براحتی می توانید بایوس بوت (Boot) را تغییر دهید. همچنین برای بازیابی (Recovery) بایوس آسیب دیده، کافی است سیستم را بوسیله بایوس سالم بوت کرده وارد بایوس شوید و سپس DIP سوئیچ را بروی بایوس آسیب دیده قرار دهید و از طریق M Flash نسبت به بروز رسانی آن اقدام کنید. به همین راحتی!
Go 2 Bios Button:
برای درک بهتر این ویژگی کافیست مادربورد Z77 Mpower را یک بار تست کنید! این مادربورد بوت بسیار سریعی داشته و در صورتی که SSD بروی سیستم نصب کرده باشید، هنگام روشن شدن سیستم، بلافاصله پس از نمایش لوگو مادربورد، یک راست صفحه خوش آمد ویندوز/سیستم عامل را مشاهده خواهید کرد! (روند فوق حتی با نصب هارد مکانیکی نیز تست گردید) این موضوع هرچند ویژگی مثبتی برای این مادربورد تلقی می گردد ولی ممکن هست برای اورکلاکرها چندان خوشایند نباشد! چرا که برای ورود به بایوس باید تلاش مضاعفی (!) انجام دهند. راه حل کمپانی MSI بسیار ساده است، دکمه Go 2 Bios را هر زمان و هر کجایی که هستید فشار دهید، در بوت بعدی سیستم بصورت خودکار وارد بایوس خواهید شد!
MSI Control Center:
هر یک از کمپانی های مادربورد سازی و بزرگان اورکلاک، نرم افزاری اختصاصی برای مدیریت تنظیمات مختلفی از جمله فرکانس ها، ولتاژها، تایمینگ ها و ... در محیط سیستم عامل/ویندوز دارا می باشند تا پروسه اورکلاکینگ با سهولت بیشتری انجام گیرد و کمپانی MSI نیز از این موضوع مستثنی نیست! نرم افزار Control Center ظاهر شکیل و زیبایی (انفجار Big Bang) داشته و اطلاعات مختلفی پیرامون مادربورد، پردازنده، حافظه ها و ... در اختیار کاربر قرار می دهد. این در حالی است که تمامی گزینه های مورد نیاز برای اورکلاک پردازنده و حافظه ها نیز قابل دسترسی بوده و دارای رابط کاربری بسیار ساده ای (User Friendly) می باشد.
Command Center:
در نهایت علاوه بر ویژگی های متعددی که ذکر گردیدند، برای اولین بار شاهد شبکه بی سیم Wi-Fi 802.11 b/g/n بروی مادربورد Z77 Mpower می باشیم که این امکان را فراهم می کند با استفاده از گوشی هوشمند خود بر وضعیت سیستم نظارت داشته و در صورت لزوم اقدام به اورکلاک آن نمایید. Command Center قابلیت جدیدی می باشد که کمپانی MSI برای اولین بار بروی مادربورد Z77 Mpower معرفی کرده و طراحی آن را یکی از مهندسین نرم افزار مشهور دنیا بر عهده داشته است.
Total Fan Control:
شاید برای شما نیز جالب و خوشایند باشد که تمامی فن های نصب شده در سیستم خود را بتوانید مدیریت کنید، بدون آنکه نیازی به خرید ابزار/دستگاه (گران قیمت) کنترل دور فن ها داشته باشید؟! تمامی کانکتورهای فن لحاظ شده بروی مادربورد Z77 Mpower از نوع 4 پین PWM بوده و از طریق بایوس و همچنین نرم افزار Control Center در محیط ویندوز براحتی می توانید مونیتور (مشاهده) و مدیریت نمایید.
Back Panel I/O Ports:
پانل پشتی مادربورد Z77 Mpower بدور از هرگونه کم و کاستی دیده می شود و از نکات قابل توجه آن تعداد بالای پورت مفید USB 3.0 می باشد! قابل ذکر است میزان ضخامت طلای به کار رفته در پورت های PS/2 و USB (ویژه گیمینگ) به 30um افزایش یافته است تا به نیازهای گیمرهای حرفه ای پاسخ گفته شود. این درگاه بهینه سازی شده علاوه بر افزایش حساسیت ماوس در بازی ها، افزایش عمر مفید و کاهش استهلاک کانکتورها را نیز به دنبال دارد.
- یک پورت PS/2 برای اتصال ماوس/کیبورد
- دکمه Clear Cmos
- دو پورت USB 2.0
- شش پورت USB 3.0
- یک پورت شبکه RJ45 با استفاده از تراشه Realtek® 8111E
- یک پورت خروجی اپتیکال S/PDIF
- شش ورودی و خروجی Audio
- یک خروجی تصویر HDMI v1.4
- یک خروجی تصویر DisplayPort
- Wi-Fi 802.11 b/g/n
- Bluetooth 3.0+HS
علاوه بر پورت های خارجی، شش پورت USB 2.0 داخلی (سه کانکتور) بهمراه دو پورت USB 3.0 داخلی (یک کانکتور) نیز بروی مادربورد تعبیه شده است. از مجموع هشت پورت USB 3.0، چهار پورت توسط چیپست Z77 و چهار پورت نیز توسط چیپ کمکی Renesas® uDP72020 مهیا شده است. همچنین با استفاده از پورت های HDMI & DisplayPort می توانید از تکنولوژی Dual-Display (دو مانیتور) نیز بهره مند شوید.
Storage:
مادربورد Z77 Mpower دارای دو پورت SATA III 6Gb/s و چهار پورت SATA II 3Gb/s (ارائه شده توسط چیپست Z77) با قابلیت پشتیبانی از RAID 0/1/5/10 برای اتصال ابزارهای ذخیره سازی اطلاعات و اپتیکال درایو ها می باشد. قابل ذکر است این پورت ها نیز ساخت کمپانی Lotes می باشند! (به لطف 3TB+ Infinity امکان نصب هارد دیسک با حجم بیش از 3 ترابایت نیز بر روی سیستم مهیا شده است.)
در نهایت اشاره ای کوتاه به برخی ویژگی های دیگر مادربورد Z77 Mpower:
Click Bios II رابط گرافیکی با قابلیت پشتیبانی از صفحه نمایش لمسی
Super Charger جهت شارژ 3 برابر سریعتر دستگاه های پرتابل مانند iPad/iPod
Winki 3 به منظور آنلاین شدن و جست و جو در محیط اینترنت در عرض چندین ثانیه
تست و بررسی:
پس از معرفی ویژگی ها، امکانات و تکنولوژی های بکار رفته در مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower، زمان تست عملی این شوالیه سیاه () با استفاده از بنچمارک های مختلف فرا می رسد!
سیستم تست:Intel Core i7 3770K
MSI Big Bang Z77 Mpower
Transcend Axe Ram DDR3 2400MHz Cl10
Thermaltake ToughPower XT 875w 80+ Bronze
Thermaltake Frio Air Cooler
MSI Big Bang Test Bed
سیستم عامل و بنچمارک ها:Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit Service Pack 1
AIDA64 Extreme Edition 2.60.2100
SiSoftware Sandra Professional 2012.10.18.21
CineBench 11.529
قبل از هر چیزی و طبق روال همیشگی با استفاده از نرم افزار CpuZ نگاهی خواهیم داشت به مشخصات سخت افزاری سیستم در حالت پیش فرض:
(پروفایل XMP مربوط به حافظه ها فعال گردیده است)
در گام دوم با استفاده از بنچمارک معروف AIDA64، کارایی حافظه ها و پردازنده در تست های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد:
در گام سوم بنچمارک SiSoftware Sandra و تست مربوط به Multi-Core Efficiency اجرا می گردد:
در گام چهارم، بنچمارک محبوب و کاربردی Cine Bench در حالت پیش فرض اجرا می گردد:
این نرم افزار معیار مناسبی برای سنجش قدرت محاسباتی پردازنده های مختلف، خصوصا در نرم افزارهای شبیه سازی و رندر تصاویر 3 بعدی تلقی می گردد.
حال نوبت آن می رسد که سیستم فوق را کمی اورکلاک کرده تا از کارایی پردازنده Core i7 3770K بیش از پیش بهره مند شویم. برای این منظور از طریق بایوس اقدام به افزایش فرکانس پردازنده تا 4.5GHz کرده و تمامی تکنولوژی های مربوط به کاهش مصرف انرژی از جمله C1E، C-State و ... نیز غیرفعال می گردد. لازم به ذکر است Cpu Vcore, System Agent, CPU IO به ترتیب 1.25v, 1.11v, 1.07v لحاظ گردیده است.
در گام دوم با استفاده از بنچمارک معروف AIDA64، مجدد کارایی حافظه ها و پردازنده در تست های مختلف (در حالت اورکلاک) مورد بررسی قرار می گیرد:
در گام سوم بنچمارک SiSoftware Sandra و تست مربوط به Multi-Core Efficiency مجدد اجرا می گردد:
در گام چهارم، بنچمارک محبوب و کاربردی Cine Bench در حالت اورکلاک مجدد اجرا می گردد:
در طول تست های انجام شده، افزایش کارایی نسبت به اورکلاک انجام شده محسوس و چشم گیر می باشد به گونه ای که کاربران با استفاده از یک فن کولر عادی براحتی می توانند این پروفایل را به صورت 24/7 استفاده نمایند. دلیل انتخاب فرکانس 4.5GHz نیز همین موضوع می باشد، در حالی که فرکانس های بالاتر با استفاده از فن کولر دور از دسترس نبود! طی فرآیند اورکلاکینگ و در طول بنچمارک های مختلف ولتاژ نمایش داده شده توسط نرم افزار CpuZ و اندازه گیری شده توسط V-Check Points تلرانس (نوسان) بسیار کمی داشته که از قدرت سیستم توان مادربورد Z77 Mpower حکایت دارد. همچنین دمای سینک های سیستم توان مادربورد نیز همان گونه که انتظار می رفت در حد مطلوبی قرار داشت.
نتیجه گیری پایانی:
نتیجه گیری پایانی در مورد این مادربورد خوش رنگ کمپانی MSI چندان سخت نخواهد بود چنانچه تمامی بخش های بررسی را بخوبی مطالعه کرده باشید. بدور از هرگونه اغراقی کافی هست یک بار این مادربورد را از نزدیک مشاهده و تست نمایید، به خوبی تفاوت آن با مادربوردهای هم رده و حتی بالاتر برای شما مشخص خواهد شد. چنانچه تا بدین روز نظر مساعدی نسبت به مادربوردهای Z77 کمپانی MSI نداشته اید، مطمئن باشید از امروز طرز فکر شما تغییر خواهد کرد!! چرا که مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower نقطه عطفی در روند رو به رشد کمپانی MSI تلقی می گردد و از کیفیت ساخت بسیار بالایی برخوردار می باشد! البته این بدین معنی نیست که مادربورد قدرتمند MSI Big Bang X79 Xpower II را از یاد برده ایم، خلاء موجود در سری محصولات Z77 کمپانی MSI سرانجام با مادربورد MSI Big Bang Z77 Mpower از بین رفت.
از طرفی مادربورد مذکور با قیمت تمام شده بسیار مناسبی نسبت به سایر رقبا در اختیار کاربران، گیمرها و اورکلاکرهای حرفه ای قرار گرفته است که نکته مثبتی برای آن بشمار می آید. شعار کمپانی MSI در تولید و عرضه این مادربورد نیز کارایی بالا در کنار قیمت مناسب می باشد که با حذف لوازم جانبی غیر ضروری، بیشترین تمرکز ممکن را معطوف مادربورد و سیستم توان آن کرده است. حال نتیجه گیری پایانی را بر عهده خوانندگان محترم گذاشته و این بررسی را به اتمام می رسانیم...
با تشکر از توجه شما، امیدوارم مفید واقع شود
در نهایت باید شخصا از زحمات زیادی که رضای عزیز (Rezasam1) برای زیبا شدن عکس های این بررسی کشیدند صمیمانه تشکر کنم.
* تصاویر این بررسی به صورت اختصاصی تهیه شده اند!
تیم اورکلاکینگ هیروز
علی کریمخانی