به نام حق
با سلام
در این تاپیک قصد داریم به تحلیل و بررسی قویترین سیستم های انحصاری دو شرکت کمپانی MSI و ASUS در زمینه ی خنک سازی کارت های گرافیک با نام های TwinFrozerIII و Direct CUII بپردازیم.
دوستان عزیز همون طور که میدونید این مطلب در سایت قبلی موجود بود و به عنوان آرشیو در سایت نگه داشته میشه
مقدمه:
کارت های گرافیک مرجع معمولا از سیستم های خنک کننده ی بسیار ساده ای برخوردار هستند و در رده ی High-End دمای حرارتی بالایی دارند. به همین منظور شرکای تجاری کمپانی های مادر(NVIDIA & AMD) کارت های گرافیک خود را با انواع سیستم های خنک کننده ی ایرکولینگ و واتر کولینگ روانه ی بازار میکنند که بعضا کارت هایی با سیستم های خنک کننده ای تولید میشود که نسبت به کارت مرجع اختلاف دمای چشمگیری دارند که برخی از آنها بین 20-25 درجه خنکتر از کارت مرجع هستند.
MSI TwinFrozerIII:
کمپانی MSI برای اولین بار از سیستم خنک سازی کارت گرافیک TwinFrozer در کارت NVIDIA GeForce GTX260 استفاده کرد که اختلاف بیش از 10 درجه درجه نسبت به کارت مرجع داشت که طراحی آن طوری بود که سطح وسیعی از سینک روی کارت را پوشانده و 5 عدد لوله ای انتقال حرارت (Pipe) گرما را از تراشه گرافیکی (GPU) به سطح سینک منتقل میکنند و بعد از آن گرما به وسیله ی 2 فن 8 سانتی (که سرعت آن بسته به حرارت تولیدی بین 2000-5300 دور در دقیقه متغیر است) از سطح سینک دفع شده و کارت خنک میشود.
نسل جدید این سیستم کولینگ TwinFrozerIII نام دارد که متشکل از 5 پایپ که 2 عدد از آنها که 8 میلیمتر بوده در طرفین و 3 عدد دیگر که 6 میلیمتر بوده در وسطین قرار دارند و جنس آنها از مس بوده با روکشی از جنس نیکل برای جلوگیری از تیره شدن.
ASUS Direct CUII:
کمپانی ASUS برای اولین بار از سیستم خنک کننده ی Direct CU در کارت های AMD Radeon HD5000 Series استفاده کرد که همان طور که از نامش پیداست به تماس مستقیم مس اشاره داره بدین معنا که پایپ های این سیستم با طور مستقیم به تراشه ی گرافیک در ارتباط است و تعداد آنها بین 2-3 عدد بوده.
با معرفی کارت های گرافیک NVIDIA GeForce GTX500 Series کمپانی ASUS کارت های گرافیک خود به نسل جدید این سیستم کولینگ با نام Direct CUII معرفی کرد که از جمله تفاوت با نسل میتوان به 3 اسلاته شدن این سیستم کولینگ و رسیدن پایپ ها به 5 عدد از مس (البته برای اولین بار در کارت ASUS GTX580 MATRIX پایپ با روکش مسی پوشانده شدن.
TwinFrozerIII VS Direct CUII
تا اینجا به معرفی سیستم کولینگ این دو کمپانی پرداختیم و بعد از اون به مقایسه این دو میپردازیم:
برای مقایسه این 2 کارت قویترین کارت تک هسته ای که دمای تولیدی بالایی داره مد نظر قرار دادیم.(عکس های کارت ها از سایت TechPowerUP و نتایج از سایت Guru3d گرفته شده) و کارت های مورد نظر ما MSI N580GTX LIGHTNING و ASUS GTX580 Direct CUII نام دارند.
در ابتدا نمایی از سیستم کولینگ این کارت ها رو مشاهده میکنید:
خب همون طور که مشاهده کردید سینک TwinFrozerIII یک تکه , در جهت جریان هوا و محفظه ی خروج هوا بوده و اندازه ی پره های سینک آن 28 سانت بوده و زمانی که باد به این پره ها برخورد کنه جریان هوا در طول کارت بوده و هوا به صورت رشته ای از طرفیت کارت خارج میشود:
ضمن اینکه پایپ های طویل تری در آن به کار رفته و به صورت طولی و عرضی قرار دارند ضمن اینکه پایپ های آن دارای روکش مسی بوده که از تیره شدن و خوردگی پایپ های جلوگیری میکند.
اما در مورد DircerCUII پره ها در خلاف جهت جریان هوا و محفظه ی خروج هوا بوده و پره های سینک آن 9 سانتی متر بوده و زمانی که باد به این پره ها برخورد کند گرما بجای خارج شدن از ورودی و خروجی کارت به سمت بالا و پایین کارت میرود و از خارج خارج نمیشود و همین مسئله باعث داشتن دمای بالاتر میشود زیرا خود پره ها مانند دیوار عمل میکند:
در واقع TwinFrozerIII حدود 3 برابر DirectCUII سینک دارد که خود این موضوع کمک بسیار زیادی به خنک بودن کارت میکند ضمن اینکه اگر از روی تصاویر دقت کنید پایپ های آن 2 برابر طویل تر بوده و 2 عدد از 5 عدد 8 میلی متر بوده.
مورد بعدی این است که پایپ ها در TwinFrozerIII با تمامی پره ها در ارتباط است اما در Direct CUII تعداد 2 عدد از پایپ ها با یک تکه از سینک ها و 3 عدد دیگر با یک تکه ی دیگر در ارتباط هستند که این موضوع از همیت بالایی برخوردار است .
تست و بررسی:
تا اینجا به صورت تئوری برتری TwinFrozerIII نسبت به Direct CUII کاملا مشخص است زیر در تمامی موارد بهتر عمل کرده و در قسمت بعد نظرتون رو به یک تست از سایت معتبر Guru3D جلب میکنم:
با وجود اینکه Direct CUII خنک کننده ی 3 اسلاته بوده اما نسبت به TwinFrozerIII اختلاف دمای 9 درجه ای را دارد که یک ضعف بسیار بزرگ برای این کارت محسوب میشود با این کولینگ بسیار بزرگی که دارد.
اینکه تعداد اسلات بالاتر بودن سیستم کولینگ کمک بالایی به خنک تر بودن میکند که با وجود اینکه سیستم TwinFrozerIII فقط 2 اسلاته بوده از Direct CUII که 3 اسلاته است خنک تر عمل میکند که واقعا جای تحسین دارد.
Mehdi_FXX
بنچمارک برگرفته شده از سایت Guru3D
منبع: OverclockingHeroes.com
کپی برداری از مطلب فوق با ذکر منبع بلامانع است