سلام و عرض ادب
از عرضه چیپ Z77 اینتل مدتی میگذرد و مادر برد های بسیاری بر پایه این چیپ جدید اینتل معرفی و عرضه شده اند که این امر میتواند به نوعی انتخاب را برای خریداران این پلتفرم مشکل سازد. در این نوشته قصد داریم تا به بررسی 4 مادربرد مطرح این نسل از سازندگان مختلف پرداخته و با قرار دادن نتایج تست انها اختلاف انها را در کارایی و عملکرد ؛ به طریق مناسب تری مشاهده نموده و در صورت نیاز انتخاب مطمئن تری داشته باشیم.
مادربرد های حاضر در این بررسی به قرار زیر میباشند
1.Asrock Z77 Extreme 6
2.ECS Z77 HD2-AX
3.Gigabyte Z77X-UD5H
4.Intel DZ77GA-70K
نگاهی کوتاه به شرکت کننده گان در این بررسی
Asrock Z77 Extreme 6
Z77 Extreme 6 بدون شک یک محصول فوق الاده هم از لحاظ کارایی و هم از لحاظ قیمت تمام شده میباشد.قیمت 175 دلاری ان در زمان عرضه در کنار کارایی بالا ؛ امکانات مناسب و همچنین کیفیت بالای ساخت ، این محصول را به انتخابی عالی برای کسانی که قصد تهیه و استفاده از این پلتفرم را دارند تبدیل نموده است.
امکاناتی نظیر 2 درگاه PCI Express نسخه 3 خیال هر کسی را از بابت استفاده از جدیدترین و سریعترین کارت های گرافیکی امروزی راحت نموده و با پشتیبانی از تکنولوژی های Quade Crossfire و Quade SLI نهایت کارایی گرافیکی را برای کاربران به ارمغان می اورد .
این مادر برد با داشتن 4 اسلات رم ؛ از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 در فرکانس های 1066 ؛ 1333 و 1600 مگاهرتزی و در حالت اورکلاک از فرکانس های 2133 ؛ 2400 و 2800 مگاهرتزی در حالت دوکاناله پشتیبانی میکند .
چیپ Z77 اینتل توانایی پشتیبانی از 2 درگاه SATA3 با سرعت 6Gb/s را دارا میباشد که ازراک برای افزایش تعداد این درگاه ها از کنترلر Asmedia ASM1061 استفاده کرده که به لطف ان ؛ این مادر برد در مجموع دارای 4 پورت SATA2 با سرعت 3Gb/s و همچنین 4 پورت SATA3 با سرعت 6Gb/s میباشد.
برای بخش شبکه ازراک از همان سیستمی که در مادربرد X79 Extreme 9 استفاده میکند ؛ برای این محصول نیز بهره برده است. قلب تپنده این سیستم یک کنترلر Broadcom BCM57781 بوده که کیفیت و کارایی ان در میان محصولات دیگر سازنده گان کاملا شناخته شده است.
برای سیستم صوتی ان نیز ازراک از همان سیستم X79 Extreme 9 استفاده نموده است . چیپست ان Realtek ALC 898 بوده که از سیستم 7.1 کاناله در کنار تکنولوژی THX Trustudio پشتیبانی میکند.
ازراک برای افزایش دادن تعداد پورت های usb3 این برد از کنترلر Etron Ej168A استفاده نموده که استفاده از این چیپ باعث اضافه شدن 2 عدد پورت USB3 به پورت های ان شده و مجموع انها را به 4 عدد پورت USB3 رسانده است.
این مادر برد از 2 عدد اسلات PCI-E ورژن 3 بهره میبرد که در صورت استفاده از هر دو به صورت همزمان در سرعت X8 X8 عمل مینمایند.همچنین یک اسلات PCI-E ورژن 2 هم در این مادر برد قرار دارد که با سرعت X4 فعالیت میکند .این برد دارای 2 عدد اسلات PCI 133 و یک عدد PCI-E X1 نیز هست.
Z77 Extreme 6 دارای سیستم توان پیشرفته 12 فاز(2+2+8) دیجیتال است که در کنار خازن های جامد با روکش طلا که صد در صد ساخت ژاپن میباشند ؛ یک مجموعه کامل و قابل اطمینان را برای تغذیه هر چه بهتر و روان تر پردازنده ؛ کنترلر داخلی حافظه های اصلی ؛ پردازنده گرافیکی درونی و همچنین حافظه های اصلی ، به وجود اورده است.
با نگاهی به پنل پشت این مادر برد به وضوح مشخص میشود که ازراک مجموعه ای واقعا کامل و بی نظیر از درگاه های مختلف را در ان قرار داده است و به جرات میتوان گفت که توانایی پاسخ گویی به تمام نیاز های کاربران امروزی را دارد. در گاه های عرضه شده در پنل این مادر برد به ترتیب از چپ به راست به شرح زیر میباشد .
PS/2 | 2*USB3 | VGA/DVI/HDMI | Display Port | ESATA | Fire Wire | 2*Usb2 | Ethernet | 2* Usb3 | Audio Panel ports and SPDIF
بایوس UEFI این مادر به اندازه طراحی و کیفیت قطعات به کار رفته در ان خوب بوده و سادگی در چیدمان گزینه های مختلف در کنار زیبایی محیط ان ؛ باعث شده که بایوس این مادر برد نیز تبدیل به یکی از نکات مثبت و قابل توجه این محصول با ارزش گردد.
ECS Z77 H2-AX
در نگاه اول شاید سبک طراحی و رنگ های به کار رفته در این مادر برد فاقد جذابیت و زیبایی امروزی به نظر بیایند ؛ اما هنگامی که به ساختار ان نگاهی نزدیک تر داشته باشیم ؛ برتری ها و نقاط قوت این محصول اشکار میشود .
Golden Edition نامی است که ECS برای این سری از تولیدات خود انتخاب نموده که البته این نامگذاری اصلا بی دلیل نیست.
در مادربرد های رده بالای دیگر شرکت ها ؛ برای جلوگیری از پوسیدگی قسمت های حساس ؛ اتصال بهتر قطعات و پایداری بالاتر ؛ لایه ای از جنس طلا به زخامت تقریبا 5 میکرون بر روی قسمت های مشخصی قرار میدهند . اما در این مادر برد سازنده از 3 برابر میزان فوق یعنی پوششی از طلا به زخامت تقریبا 15 میکرون در مکان مورد نظر که شامل پین های سوکت پردازنده ؛ کانال های حافظه اصلی ؛ و همچنین اسلات های PCI Express هستند ؛ استفاده نموده است.
از موارد زیر میتوان به عنوان بخشی از ماحصل این دست و دل بازی ECS در این محصول یاد نمود :
اتصال بهتر قطعات اصلی سیستم به مادربرد
پایداری بالاتر سیستم
محافظت بهتر قطعات در برابر پوسیدگی و خوردگی
کاهش دمای تولیدی سیستم در هنگام کار به علت سرعت بیشتر پراکندگی گرمایی در سطوح طلایی
Z77 H2-AX دارای 4 اسلات برای قرار دادن حافظه اصلی است که از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 با معماری دوکاناله پشتیبانی میکند. این مادر برد قادر است از حافظه هایی با فرکانس 1333 و 1600 مگاهرتز در حالت عادی و تا نهایت 2800 مگاهرتز در حالت اورکلاک پشتیبانی نماید.
این مادر برد برای مهیا نمودن پهنای باند در اسلات های PCI خود از چیپ ITE it8893E استفاده کرده که نتیجه ان عرضه نمودن 3 اسلات PCI Express نسخه 3 میباشد که دو عدد از انها در حالت x16 و یکی در حالت x8 فعالیت میکند.
همچنین در کنار اینها 2 اسلات PCIe X1 ؛ یک اسلات Mini PCIe X1 و 2 اسلات PCI 133 نیز به چشم میخورند که در کنار هم مجموعه مناسبی را برای برطرف کردن نیاز اکثر کاربران ارائه می نمایند .
مانند مادربرد ازراک ؛ در این محصول نیز برای افزایش تعداد درگاه های SATA3 از چیپ Asmedia ASM1061 استفاده شده است که به لطف این چیپ مجموع پورت های ان به چهار عدد پورت SATA3 (6Gb/s) ؛ دو عدد پورت SATA2 (3Gb/s) و دوعدد پورت ESATA رسیده است .
رنگ طلایی پنل پشت هماهنگی مناسبی با خنک کننده های مدار تغذیه و همچنین کلاس Golden Edition این برد داشته و دارای گزینه های زیادی است که نیاز اکثر کاربران را پوشش میدهد .
پورت های ارائه شده در پنل پشتی این محصول به شرح زیر میباشد :
4 عدد پورت USB3
4عدد پورتUSB2
1 عدد پورت HDMI
یک عدد پورت شبکه برای سوکت RJ-45
کلید Clear CMOS
کانکتورهای شبکه WIFI و بلوتوس
2عدد پورت ESATA با سرعت 6Gb/s
مجموعه پورت های سیستم صوتی شامل 1 ورودی ؛ 4 خروجی و یک پورت SPDIF که توسط چیپ قدرتمند 8 کاناله Realtek ALC 892 تغذیه میشوند.
بایوس این مادر برد نیز از نوع UEFI میباشد که در نگاه اول دارای سادگی مناسبی میباشد اما برای ایجاد تغییرات در قسمت های مختلف باید اندکی از ان استفاده نمود تا به چیدمان گزینه های ان عادت کرد . در کل قسمت بایوس این برد نیز در صورت عادت نمودن به ان ؛ قابل قبول و مناسب میباشد.
Gigabyte Z77X-UD5H-WB
پس از عرضه این سری محصولات از گیگابایت بسیاری بر این عقیده بودند که این مادربردها دارای کیفیت و کارایی بالا و قابل قبولی خواهند بود به طوری که در برخی از سایت ها کیفیت انها را با بردهای سری G1.Sniper مقایسه می نمودند. اما مثل همیشه مقوله قیمت که یک جزء جدا ناشدنی در انتخاب هر محصولی است باعث میشود که قیمت 230 دلاری این محصول در زمان عرضه از ارزش ان برای کاربران تا حدودی بکاهد.
گیگابایت برای افزایش تعداد پورت های ساتا در این مادر برد از 2 عدد چیپ Marvell 88SE9172 در این محصول استفاده کرده که به لطف انها 3 عدد پورت SATA 6Gb/s و یک عدد پورت E-SATA 6Gb/s به پورت های ان اضافه شده و مجموع پورت ها ان را به 5 عدد پورت SATA3 6Gb/s ، 4 عدد پورت SATA2 3Gb/s و یک پورت E-SATA 6Gb/s رسانده است.
اسلات های PCIe این مادر برد دقیقا شبیه به اسلات های Extreme 6 است . به طوری که دارای 2 اسلات PCIe ورژن 3 میباشد که در صورت استفاده همزمان به صورت X8 X8 فعالیت میکنند و همچنین یک اسلات PCIe ورژن 2 که دارای پهنای باند X4 میباشد .
اسلات های دیگر این مادر برد عبارتند از 3 اسلات PCIe X1 نسخه 2 و همچنین 1 اسلات PCI 133 که در عکس به وضوح مشخص هستند.
این مادر برد نیز مانند دیگر محصولات شرکت کننده در این بررسی دارای 4 اسلات برای قرار دادن حافظه اصلی است که از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 در سرعت های 1066 ، 1333 و 1600 مگاهرتزی در حالت عادی و تا حداکثر 2400 مگاهرتزی در حالت اورکلاک پشتیبانی میکند . این مادر برد طبق بلوک دیاگرام اینتل از حافظه های اصلی در حالت Dual Channel استفاده میکند.
مجموعه مدار تغذیه این مادر برد دارای 18 فاز دیجیتال بوده تا خیال هر مصرف کننده ای را از بابت تغذیه مناسب قطعات حیاتی سیستم راحت نماید .
از این 18 فاز ؛ 12 فاز فقط برای تغذیه پردازنده استفاده میشود و فاز های باقیمانده به ترتیب زیر مسئولیت رساندن انرژی لازم به بقیه قسمت ها را دارا میباشند :
1 فاز برای کنترلر داخلی حافظه های اصلی
2 فاز برای پردازنده گرافیکی داخلی
1 فاز برای چیپ ست مادر برد
2 فاز برای تغذیه حافظه های اصلی
وجود این سیستم توان قدرتمند ، نوید پایداری بسیار بالایی را برای این مادر برد به هنگام اورکلاک های سنگین میدهد .
پنل پشتی این مادر برد یکی از کامل ترین و بهترین موارد در بین دیگر شرکت کننده گان است به طوری که تقریبا تمامی پورت های مورد نیاز کاربران را در خود جای داده است.
این پورت ها عبارتند از :
1 عدد پورت VGA
1 عدد پورت DVI – D
1 عدد پورت SPDIF
1عدد پورت HDMI
1 عدد پورت Display Port
1 عدد پورت E – SATA
4 عدد پورت USB3
2 عدد پورت USB2
1 عدد پورت IEEE 1394
2 عدد پورت شبکه ؛ سوکت RJ – 45
به انضمام ورودی ها و خروجی های سیستم صوتی که بوسیله چیپ قدرتمند و با کیفیت Realtek ALC 898 تغذیه میشوند.
بایوس UEFI این مادر برد در دو حالت ساده و پیشرفته قابل استفاده است که در حالت ساده یک عکس 3 بعدی کلی از برد به نمایش درامده و گزینه های اساسی و مهم نیز در پایین صفحه در دسترس قرا میگیرند.اما در حالت پیشرفته همان طور گه در عکس مشخص است ؛ از ان عکس خبری نبوده و کاربر قادر به دسترسی به تمام نقاط سیستم میباشد.
Intel DZ77GA – 70K
برای شرکت در این مقایسه به نوعی پرچم دار محصولات این سری اینتل انتخاب شده است . این مادربرد ترکیبی از رنگ های ابی و مشکی را در خود دارد که در نگاه اول زیبایی خاصی به ان بخشیده است. اما از دیدگاهی دیگر قیمت 240 دلاری ان در زمان عرضه ؛ ان را به یکی از گران ترین مادربرد های این پلتفرم تبدیل نموده که این امر انتخاب ان را برای تعدادی از کاربران سخت و حتی ناممکن میسازد.
مانند رقیبان خود این مادر برد نیز از 4 اسلات برای قرار دادن حافظه های اصلی برخوردار است که از حداکثر 32 گیگابایت حافظه DDR3 و در حالت دوکاناله پشتیبانی میکند .
هرچند که دیگر تولید کنندگان اعلام داشته اند که محصول انها در حالت اورکلاک از حداکثر چه فرکانسی از حافظه های اصلی پشتیبانی میکند ؛ اما اینتل برای این مورد تنها به اعلام فرکانس های پیش فرض 1333و 1600 مگاهرتزی بسنده کرده و توضیحات دیگری درباره فرکانس حافظه های اصلی در حالت اورکلاک ارائه ننموده است . هر چند که صحبتی نیز در باره عدم پشتیبانی از فرکانس های بالاتر در زمان اورکلاک به میان نیامده و در یکی دو سایت معتبر این مقدار برابر با 2400 مگاهرتز اعلام شده است.
DZ77GA دارای 2 اسلات PCIe نسخه 3 بوده که از تکنولوژی های Quade CrossfireX و همچنین Quade SLI پشتیبانی میکند. در صورت استفاده از دو کارت گرافیک به صورت همزمان این اسلات ها با پهنای باندی برابر با X8 X8 فعالیت خواهند نمود.این مادر برد همچنین از 2 اسلات PCIe 2.0 X4 و 2 اسلات PCI 133 نیز بهره میبرد.
اینتل برای افزایش دادن تعداد درگاه های SATA3 از کنترلر Marvel 6Gb/s استفاده نموده است . به لطف این چیپ 3 عدد درگاه SATA3 6Gb/s بر پورت های ان افزوده شده و تعداد کلی انها را به 9 عدد پورت ساتا رسانده که 4 عدد از انها با سرعت 6Gb/s ؛ 4 عدد از انها با سرعت 3Gb/s و یک عدد پورت E – SATA با سرعت 6Gb/s رسانده است.
اینتل برای سیستم صوتی این مادر برد از چیپ لوکس Realtek ALC 898 استفاده نموده است . این سیستم صوتی از صدای 7.1 کاناله با کیفیت BlueRay و هم چنین تکنولوژی THX TruStudio پشتیبانی میکند.
این مادر برد دارای 10 پورت USB2 میباشد که 4 عدد از انها در پنل پشت و 6 تای باقیمانده بر روی برد قرار دارند. در کنار اینها این محصول از 8 عدد پورت USB3 نیز پشتیبانی میکند که 4 عدد از انها در پنل پشتی و 4 عدد از انها نیز بر روی برد قرار دارند.
از لحاظ پورت های موجود در پنل پشت ؛ این مادر برد نیز خیلی خوب ظاهر شده و تنوع پورت های موجود در ان ؛ نیازهای اکثر کاربران را به خوبی پوشش میدهد.
پورت های موجود در پنل پشتی این مادر برد به شرح زیر هستند :
1 عدد پورت PS/2
4 عدد پورت USB2
4 عدد پورت USB3
1 عدد پورت E – SATA
1 عدد پورت FireWire
دکمه ClearCmos
دو پورت شبکه برای سوکت RJ – 45
1 پورت HDMI
خروجی ها و ورودی های سیستم صوتی
اینتل در طراحی بایوس این مادربرد بسیار خوب ظاهر شده است .به طوری که ساختار بایوس UEFI این مادر برد بسیار زیبا و کار امد پیاده سازی شده است. کاربران در صفحه اول به اطلاعات مربوط به پردازنده و حافظه های اصلی دسترسی دارند . در کنار اینها تاریخ و زمان کنونی سیستم به طرزی زیبا به نمایش در امده و دسترسی کاربر به دیگر تنظیمات سیستم بوسیله TABهای بالای صفحه به راحتی امکان پذیر است .
*** جهت جلوگیری از طولانی شدن بیش از حد تاپیک و جلوگیری از خستگی کاربران این مقاله به دو قسمت تبدیل شده که قسمت دوم یعنی نتایج تست ها و مقایسه کارایی این محصولات به زودی در پست بعد قرار خواهد گرفت ***
عکس ها از Techspot
نویسنده : XoMa
با تقدیم احترام
حسین
کپی برداری از مطلب تنها با ذکر نام OverClocKinGHerOes مجاز میباشد .